• Novinky

            • Nenecháme to plávať

            • Zem nepotrebuje pre svoje prežitie ľudí, no my potrebujeme planétu zachovať v čo najlepšom stave. Práve my sme ju totiž pretvorili a našim spôsobom života spôsobili zmeny, ktoré sú v mnohých prípadoch už nezvratné. Dobrou správou však je, že každý z nás má denne hneď niekoľko príležitostí spraviť veci inak. Nevziať si mikroténové vrecko je jednou z nich.
              Nenechajme to plávať upozorňujeme na alarmujúce používanie mikroténových vreciek a plastu.
              Nenápadné a predsa sú všade, mikroténové vrecká najčastejšie používané na ovocie a zeleninu či na pečivo. Určené sú na jedno použitie a svoj účel teda splnia krátko po opustení obchodu. Ak sa však dostanú do prírody, potrvá aj desiatky rokov kým sa rozložia. Ich nadbytočné používanie znečisťuje naše rieky, čistotu slovenských vôd .
              Zamyslite sa, či naozaj potrebujete mikroténové vrecká a nemáte poruke ekologickejšiu alternatívu.

              Včelovak, voskované vrecko je kombináciou 100 % BIO bavlny a unikátnej voskovej zmesi z prírodnej borovicovej živice, bio repkového oleja a slovenského včelieho vosku. Vak je prirodzene priedušný, pričom pečivo obschne omnoho pomalšie v porovnaní s bavlneným či papierovým vreckom.

            • Večer spoločenských hier

            • Dňa 22.6.2023 sa v spoločenskej miestnosti nášho internátu konala aktivita Večer spoločenských hier. K dispozícii mali rôzne spoločenské hry, ktoré sa dajú požičať v našej Čitárni po celý školský rok. Hranie hier spríjemňovala akustická hudba v pozadí. Bol to večer plný zábavy, pohody a relaxu. Niektoré dievčatá tak strávili posledné spoločné chvíle na internáte pred odchodom na prázdniny.

            • Zeleninový deň

            • 14.6.2023 sme si v našom internáte pripravili už tradičný Zeleninový deň. Formou ochutnávky rôznych druhov zeleniny sme žiačky chceli povzbudiť k zvýšenej konzumácii zeleninových jedál ako dôležitej súčasti zdravého životného štýlu. Veď všetci vieme, že zelenina má vysoký obsah mikroživín a je tiež dobrým zdrojom vlákniny. Má vysoký podiel vody a nízku energetickú hodnotu. Pomôže dobre zasýtiť, vďaka čomu dokážeme pri jej dostatočnej konzumácii udržať denný energetický príjem na uzde a zároveň zvýši príjem tekutín.

            • Outdoorový športový deň

            • V rámci outdoorového športového dňa, ktorý sa konal 5.6.2023 v areáli školského internátu si družstvá žiačok mohli zahrať hru pohybové piškvorky a badminton. Okrem zvyšovania pohybovej aktivity a zdatnosti na čerstvom vzduchu si žiačky rozvíjali aj logické myslenie, postreh, kooperáciu, komunikatívnosť a zmysel pre fair play. Počasie nám prialo, bolo slnečno, teplo a vietor jemne pofukoval. V badmintoene sa na 1. mieste umiestnila Viktória Katerenchuk, 2. miesto získala Marieta Kubíková a 3. miesto obsadila Žofia Kandalíková. V piškvorkách vyhralo družstvo č. 1. a to Vievien Sokolová, Nina Gladišová a Melánia Cmoríková. Všetkým zúčastneným gratulujeme.

            • HPV vírus: pravda a mýtus

            • Dňa 31. mája 2023 o 19:15 hod. vedecké pracovníčky z fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove, RNDr.doc. Eva Petrejčíková PhD a RNDr. Daniela Grejtáková, PhD., viedli prednášku o prevencii a diagnostike vírusu HPV. Vysvetlili priebeh, proces diagnostiky a spôsoby prevencie rakoviny krčka maternice. V závere prednášky mali žiačky možnosť na danú tému diskutovať a taktiež utvrdiť si získané informácie prostredníctvom krátkeho interaktívneho kvízu. Od žiačok bola pozitívna odozva a v budúcnosti by sa chceli znova zúčastniť prednášky o ochrane zdravia.