• Novinky

            • Záložka do knihy

            • Počas októbra, ako už tradične, sa náš školský internát zapojil do projektu Záložka do knihy spája slovenské školy.  Tohtoročnou témou boli Hrdinovia detektívnych románov. Tento školský rok sa našou partnerskou školou stala Spojená škola Školská 7 v Banskej Bystrici, s ktorou sme si vymenili celkovo 20 kusov záložiek. Žiačky mali možnosť vytvárať záložky individuálne, ale bola aj spoločná tvorba dňa 10.10.2023 v našej internátnej čitárni, kde mali k dispozícii vyrezávací stroj Big Shot a rôzne výtvarné pomôcky. Dievčatám za spoluprácu pri vytváraní záložiek ďakujem a verím, že našu partnerskú školu ich diela potešia.

            • Krok za krokom k zdraviu, Hoď loptu a traf kôš

            •    

              Pohyb priaznivo pôsobí na naše zdravie, preto sme sa rozhodli uskutočniť aktivity: „Krok za krokom k zdraviu“ a „ Hoď loptu a traf kôš“. Žiačky si mali možnosť zasúťažiť, zistiť kto najviac krokov, km urobí. Hlavným cieľom bolo viesť žiačky ku každodennému aktívnemu športovaniu.

                   Vyhodnotenie „Krok za krokom k zdraviu“ : 1. Miesto Šepeľáková Veronika – 45km, 2. Miesto Grmanová Nikola – 44,5km a 3. Miesto Kurillová Tamara – 4,48km.

                   Vyhodnotenie „Hoď loptou a traf kôš“ : 1. Miesto - Nikola Grmanová, 2. Miesto – Sofia Olčáková a 3. Miesto – Miroslava Palečková.

                   Všetkým žiačkam, ktoré sa zúčastnili prajeme dobrý pocit z cvičenia, zlepšenie nálady a pocit radosti zo života. Výherkyniam ešte raz gratulujeme.

              Mgr. Silvia Jurčiová

            • Deň zdravej výživy

            • V našom školskom internáte je už tradíciou pripomenúť si dôležitosť zdravej výživy pre naše zdravie formou konzumácie zdravých jedál počas celého dňa a formou ochutnávky zdravých potravín počas večere. Deň zdravej výživy sme v tomto školskom roku pripravili 17. októbra. Našim cieľom bolo poskytnúť žiačkam informácie o benefitoch správnej výživy, pohybu a eliminácii stresu ako prevencie pred rôznymi chorobami a obezitou a tiež ich motivovať k osvojeniu si zdravého životného štýlu. Za spoluprácu ďakujeme stravovacej prevádzke a sponzorom.

            • Doučovanie

            • Dňa 12. októbra 2023 o 19:30hod. sa zišla študijná komisia na vytvorenie informačného panela. Informačný panel bude slúžiť na evidenciu ponuky a dopytu doučovania zo školských predmetov. Stretnutie začalo rozdelením referentov komisie do dvoch skupín, ktorých úlohou bolo vytvoriť návrh rozloženia informačného panela. Následne sa hlasovalo o ten lepší. Po hlasovaní sa plagát pripevnil na magnetickú tabuľu, aby mohli na ňom pracovať viacerí referenti zároveň. Náčrt urobili ceruzkou, farbu a zvýraznenie textu fixkami. Text doplnili o ilustrácie. Bola uprednostnená ružová farba. Nakoniec sa referentky so záujmom doučovať zapísali a plagát pripevnili na informačný panel pri spoločenskej miestnosti.

            • Separovanie

            • Separovanie je dôležitým aspektom našej modernej spoločnosti. Pomáha nám efektívne spravovať a recyklovať odpad, čo ma pozitívny vplyv na životné prostredie. V stredu, 4.10.2023 sa zišli naše ekologické referentky a spoločne tvorili nástenky na všetky poschodia nášho internátu, aby aj takýmto spôsobom podporili separovanie vo svojej výchovnej skupine.

            • Volejbalový turnaj o pohár riaditeľky ŠI

            • Dňa 11.09.2023 sa začal „Volejbalový turnaj o pohár riaditeľky ŠI“, kde sa priebežne hrajú zápasy medzi výchovnými skupinami od 1. VS až 9. VS. Na športovej komisii, ktorá bola 06.09.2023 sa žiačky dohodli na pravidlách, zostavení volejbalového družstva a losovaní si skupiny, s ktorou budú hrať. Po odohratí zápasov prebehne odovzdanie cien a povzbudenie žiačok k aktívnemu športovaniu. 

              Mgr. Silvia Jurčiová

            • Informácie - nástup školský rok 2023/2024

            • Nástup do ŠI 03.09.2023

               

              Nástup do ŠI je 3.septembra 2023 (nedeľa)

               

              1. ročník od 13:00 do 15:00 hod.

              2. ročník od 15:00 do 16:30 hod.

              3. ročník a vyššie od 16:30 – 20:00 hod.

               

              Pri nástupe do ŠI je potrebné predložiť:

              - potvrdenie o zaplatení stanovených poplatkov

              - originál Žiadosti o prijatie do ŠI – žiačky 1. ročníka a novoprijaté žiačky

              - originál Zápisného lístka žiačky na ubytovanie v školskom internáte potvrdený strednou školou (ak ste ich už  nedoručili) - žiačky 1. ročníka a novoprijaté žiačky

              - 1 ks fotografia 4 x 4 cm (žiačky 1.roč. a novoprijaté žiačky- 2 ks)

              - visiaci zámok 2 ks

               - zákonným zástupcom podpísanú prílohu k rozhodnutiu

              - zápisný lístok na stravovanie v aktuálnom školskom roku na predpísanom tlačive        ZapisnyListokNaStravu_2023.pdf (edupage.org)

              - potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti

               

            • Nenecháme to plávať

            • Zem nepotrebuje pre svoje prežitie ľudí, no my potrebujeme planétu zachovať v čo najlepšom stave. Práve my sme ju totiž pretvorili a našim spôsobom života spôsobili zmeny, ktoré sú v mnohých prípadoch už nezvratné. Dobrou správou však je, že každý z nás má denne hneď niekoľko príležitostí spraviť veci inak. Nevziať si mikroténové vrecko je jednou z nich.
              Nenechajme to plávať upozorňujeme na alarmujúce používanie mikroténových vreciek a plastu.
              Nenápadné a predsa sú všade, mikroténové vrecká najčastejšie používané na ovocie a zeleninu či na pečivo. Určené sú na jedno použitie a svoj účel teda splnia krátko po opustení obchodu. Ak sa však dostanú do prírody, potrvá aj desiatky rokov kým sa rozložia. Ich nadbytočné používanie znečisťuje naše rieky, čistotu slovenských vôd .
              Zamyslite sa, či naozaj potrebujete mikroténové vrecká a nemáte poruke ekologickejšiu alternatívu.

              Včelovak, voskované vrecko je kombináciou 100 % BIO bavlny a unikátnej voskovej zmesi z prírodnej borovicovej živice, bio repkového oleja a slovenského včelieho vosku. Vak je prirodzene priedušný, pričom pečivo obschne omnoho pomalšie v porovnaní s bavlneným či papierovým vreckom.

            • Večer spoločenských hier

            • Dňa 22.6.2023 sa v spoločenskej miestnosti nášho internátu konala aktivita Večer spoločenských hier. K dispozícii mali rôzne spoločenské hry, ktoré sa dajú požičať v našej Čitárni po celý školský rok. Hranie hier spríjemňovala akustická hudba v pozadí. Bol to večer plný zábavy, pohody a relaxu. Niektoré dievčatá tak strávili posledné spoločné chvíle na internáte pred odchodom na prázdniny.

            • Zeleninový deň

            • 14.6.2023 sme si v našom internáte pripravili už tradičný Zeleninový deň. Formou ochutnávky rôznych druhov zeleniny sme žiačky chceli povzbudiť k zvýšenej konzumácii zeleninových jedál ako dôležitej súčasti zdravého životného štýlu. Veď všetci vieme, že zelenina má vysoký obsah mikroživín a je tiež dobrým zdrojom vlákniny. Má vysoký podiel vody a nízku energetickú hodnotu. Pomôže dobre zasýtiť, vďaka čomu dokážeme pri jej dostatočnej konzumácii udržať denný energetický príjem na uzde a zároveň zvýši príjem tekutín.

            • Outdoorový športový deň

            • V rámci outdoorového športového dňa, ktorý sa konal 5.6.2023 v areáli školského internátu si družstvá žiačok mohli zahrať hru pohybové piškvorky a badminton. Okrem zvyšovania pohybovej aktivity a zdatnosti na čerstvom vzduchu si žiačky rozvíjali aj logické myslenie, postreh, kooperáciu, komunikatívnosť a zmysel pre fair play. Počasie nám prialo, bolo slnečno, teplo a vietor jemne pofukoval. V badmintoene sa na 1. mieste umiestnila Viktória Katerenchuk, 2. miesto získala Marieta Kubíková a 3. miesto obsadila Žofia Kandalíková. V piškvorkách vyhralo družstvo č. 1. a to Vievien Sokolová, Nina Gladišová a Melánia Cmoríková. Všetkým zúčastneným gratulujeme.

            • HPV vírus: pravda a mýtus

            • Dňa 31. mája 2023 o 19:15 hod. vedecké pracovníčky z fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove, RNDr.doc. Eva Petrejčíková PhD a RNDr. Daniela Grejtáková, PhD., viedli prednášku o prevencii a diagnostike vírusu HPV. Vysvetlili priebeh, proces diagnostiky a spôsoby prevencie rakoviny krčka maternice. V závere prednášky mali žiačky možnosť na danú tému diskutovať a taktiež utvrdiť si získané informácie prostredníctvom krátkeho interaktívneho kvízu. Od žiačok bola pozitívna odozva a v budúcnosti by sa chceli znova zúčastniť prednášky o ochrane zdravia.

            • Prečo je rasizmus nebezpečný?

            • V stredu, 24. mája mali žiačky nášho internátu možnosť porozprávať sa o zaujímavej téme: Rasizmus - spoločne so školskou psychologičkou a koordinátorkou prevencie. Žiačky diskutovali nielen o rôznych príčinách diskriminácie, ale taktiež o tom, čo môže takáto diskriminácia spôsobiť - diskriminovaní ľudia majú napríklad pocit menejcennosti, strach z verejnosti, psychické choroby….
              Veríme, že žiačky prostredníctvom tejto akcie pochopili, prečo je rasizmus nebezpečný a prečo by s touto teóriou nemali v žiadnom prípade sympatizovať.

            • Stolno-tenisový turnaj

            • Od 20.03.2023 do 23.03.2023 sa v ŠI Považská 7 konala celointernátna aktivita: "Stolno-tenisový turnaj", kde sa zúčastnili žiačky z každej výchovnej skupiny, 1. miesto si vybojovala Mirka Palečková z 5.VS, 2. miesto získala Denisa Strelcová z 8.VS a na 3. mieste sa umiestnila Lea Ladomirjaková z 3.VS, gratulujeme.

            • Švihadlový maratón

            • Dňa 15.05.2023 prebehol na našom internáte "Švihadlový maratón", 1. miesto Júlia Ivaničová, 2. miesto Martina Šimcová a 3. miesto Timea Jesenská, žiačkam srdečne gratulujeme.

            • Deň mlieka

            • V našom ŠI sme si tento významný deň pripomenuli 16.5. 2023 formou ochutnávky mlieka a výrobkov z neho. Žiačky sa popri konzumácii mohli zapojiť do hlasovania o výrokoch týkajúcich sa mlieka. Označovali čo je podľa nich mýtus a čo je pravda. Správnosť odpovedí si mohli overiť po dohlasovaní.

              Veríme, že pripomínaním si takýchto dôležitých dní motivujeme naše žiačky k osvojeniu si zdravého životného štýlu.

            • Projekt LEŠKA

            • Dňa 26.apríla 2023 sa naše žiačky -Tamara Horňáková, Timea Jesenská, Emma Cinová a Viktoria Katerenchuk zúčastnili na pilotnom projekte Lieč – športuj – kvízuj, ktorého idea vznikla na pôde Študentského parlamentu Košického kraja. Zapojilo sa 40 škôl KSK. Naše dievčatá obsadili vynikajúce 12. miesto. GRATULUJEME!

            • DEŇ ZDRAVIA

            • Svetový deň zdravia je každoročne 7. apríla významnou oslavou zdravia, ktorá nám pripomína, že zdravie nie je samozrejmosť a je potrebné podieľať sa na jeho ochrane a udržiavaní.

              Už v roku 1948 sa krajiny sveta spojili a založili Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby podporovala zdravie všade na svete a najmä bez rozdielov pre všetkých. 

              Aj u nás – na školskom internáte sme si tento deň pripomenuli 20.04.2023 ,,Internátnym dňom zdravia – športom k zdraviu“. Účastníčky súťažne prejavili svoj pozitívny postoj k preventívnej starostlivosti o svoje zdravie. Súperilo sa v štyroch disciplínach: dĺžka odbehnutej trasy na bežeckom páse za 2 minúty; počet drepov za 1,5 minúty, počet brušákov za 1,5 minúty a výdrž v planku v minútach. V silnej konkurencii naj výkony podali: Kruppová Monika /1.miesto; Gregová Lea /2.miesto a Kováčová Mária Sofia /3.miesto.

            • Internátny deň zdravia 20. 04. 2023

            • - súťažne v posilňovni

              - prihlás sa na 1.posch. vo vychovávateľni 

              Prebiehať bude:  

              - podľa časového rozpisu               

              - od 17:00 do 19:00 hod.

              Po prihlásení ho dostaneš v správe na edupage v stredu.

              Disciplíny trvajú 2 minúty:

              - beh na bežeckom páse;

              - brušáky spočítame;  

              - drepy spočítame

              - dĺžku výdrže v plank – u odmeriame stopkami